Kindercongres Code Groen 2018

Water verbindt! OBS Delfshaven in Middelland
19 maart 2018
Code Groen gast van de gemeenteraad
22 juni 2018
Alle berichten

‘Maak Rotterdam weerbaarder, duurzamer en socialer!’

Vanmiddag nam Gabriel Gomes Barros, de 18-jarige lijsttrekker van Jong Rotterdam, tijdens het Kindercongres van Code Groen, een manifest in ontvangst met zeven ongevraagde maar dringende, elementaire adviezen. Dit als sluitstuk op een heel seizoen Code Groen waar acht Rotterdamse basisscholen zijn uitgedaagd om creatief mee te denken over serieuze vraagstukken uit de stad. En dat was te merken. Met film, dans, levende creaties, maquettes, mode en spoken word, deelden de kinderen vanmiddag hun allerbeste ideeën, uitvindingen en denkbeelden voor de stad Rotterdam.

Meer sociale omgang en diversiteit in Rotterdam
Zo beten de kinderen zich, samen met de kunstenaars en expertbedrijven, vast in thema’s als de wij-maatschappij, veiligheid en zorg. En bedachten diverse manieren om diversiteit in de stad positief te stimuleren. Met rondleidingen, huizenruil en vrijwilligerswerk in ándere wijken dan je eigen straat, krijgt ieder mens een bredere blik op de samenleving en meer begrip voor elkaar. Ander advies: open dagen voor mensen die je normaal niet spreekt door leeftijdsverschil of cultuur. Naast sociale omgang zal men zich hierdoor ook veiliger voelen; hun ‘safe zone’ wordt tenslotte vergroot. Een kleine greep uit alle ideeën.

Geef kinderen een stem: het gaat over hun toekomst!
Ook thema’s als leiderschap en duurzaamheid werden niet geschuwd. Zo stapt Gabriel Gomes Barros binnenkort naar de nieuwe Rotterdamse gemeenteraad met onder meer het dringende advies een politieke partij voor kinderen op te richten. Barros “Laat kinderen meepraten, geef ze een stem. Immers: de meeste vraagstukken gaan over de toekomst van hún stad!”

Het manifest met de meest urgente adviezen wordt in de maand mei door Gabriel officieel aangeboden aan de Rotterdamse Gemeenteraad samen met zeven Code Groen-leerlingen. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte!